Symbolika

6:04 AM Alex Writer 0 Comments

Symbolika farieb má dlhú históriu. Od nepamäti prikladajú ľudia osobitný význam čítaniu „jazyka farieb“, ktorý sa odráža v antických mýtoch, ľudových legendách, rozprávkach, rôznych náboženských a mystických učeních. Takže v astrológii lúče Slnka, rozložené na spektrum a poskytujúce 7 farieb, zodpovedali 7 hlavným planétam: červená je farba Marsu, modrá je farba Venuše, žltá je farba ortuti, zelená farba Saturn, fialová farba Jupitera, oranžová farba Slnka, fialová je farba mesiaca. Farby zároveň symbolizovali nielen planéty a ich vplyv, ale aj spoločenské postavenie ľudí, ich rôzne psychologické stavy. Prejavilo sa to pri výbere oblečenia určitých farieb, ľudových prísloví, rituálov atď. Rôzni ľudia vyvinuli určitý symbolizmus farieb, ktoré prežili dodnes.




https://imoprivate.com/wp-content/uploads/formcraft3/2/b12c379edd578e9230eeb98a405df175-pay.pdf
https://campeaodaconstrucao.com.br/wp-content/uploads/formcraft3/1/cc8508aac31f721a656f914519fa35ed-pay.pdf
https://thecoffeenery.com/wp-content/uploads/formcraft3/23/54ee1664de208155c411a07a3675d8f0-pay.pdf

Ľudia z dávnych čias prejavili osobitný záujem o červenú farbu. Jedno slovo v mnohých jazykoch znamená červené a vo všeobecnosti všetko krásne, krásne. Medzi Polynézanmi je slovo „červené“ synonymom slova „milované“. V Číne sa úprimný, úprimný človek považuje za „červené srdce“, zatiaľ čo srdce zlého, zákerného človeka je čierne.

Červená je primárne spojená s krvou a ohňom. Jeho symbolické významy sú veľmi rôznorodé a niekedy protichodné. Červená symbolizuje radosť, krásu, lásku a plnosť života a na druhej strane nepriateľstvo, pomsta, vojna. Od staroveku sa červená spája s agresivitou a sexuálnymi túžbami.

Červená je primárna heraldická farba. Na transparente symbolizuje povstanie, revolúciu, boj. Je zaujímavé, že v mnohých kmeňoch Afriky, Ameriky a Austrálie bojovníci, ktorí sa pripravovali na bitku, namaľovali svoje telá a tváre na červeno. Kartáginci a Sparťania mali počas vojny červené šaty. V starovekej Číne sa povstalci nazývali „červenými bojovníkmi“, „červenými kopijami“, „červenými obočiami“.


 
Červená tiež znamená silu, veľkosť. V Byzancii malo právo na nosenie červených čižiem iba cisárovná. Cisár podpísal fialový atrament a posadil sa na fialový trón. Pre mnoho národov červená symbolizuje juh, plameň a teplo.

Biela farba symbolizuje čistotu, čistotu, nevinnosť, cnosť, radosť. Je spojená s denným svetlom, ako aj s výrobnou silou, ktorá je obsiahnutá v mlieku a vajciach. Belosť je spojená s myšlienkou zjavnej, všeobecne akceptovanej, legitímnej, pravdivej.

V starom Ríme mali vesty biele šaty a biele závoje. Od staroveku znamenala biela odlúčenie od svetských, snažiacich sa o duchovnú jednoduchosť. V kresťanskej tradícii označuje biely vzťah s božským svetlom. Na bielom pozadí sú vyobrazení anjeli, svätí a spravodliví. Niektorí národy, králi a kňazi nosili biele šaty, ktoré symbolizovali slávnosť a veľkosť.


 
Biela však môže mať opačný význam. Zdá sa, že svojou povahou absorbuje, neutralizuje všetky ostatné farby a koreluje s prázdnotou, bezbožnosťou, ľadovým tichom a nakoniec so smrťou. Slovania obliekli mŕtvych v bielych šatách a prikryli ich bielym plášťom. Je zvykom, že niektoré kmene v Afrike a Austrálii maľujú telo bielou farbou po smrti niekoho blízkeho. V Číne a niektorých ďalších krajinách Ázie a Afriky je biela farba smútku. V dávnych dobách používali Slovania aj biely smútok.

Čierna spravidla symbolizuje nešťastie, smútok, smútok, smrť. Takže v starovekom Mexiku bola počas rituálnej obete človeka čierna tvár a ruky kňazov. Čierne oči sú stále považované za nebezpečné, závistivé. Zlovestné postavy sú oblečené v čiernej farbe, ktorej vzhľad predpovedá smrť.