Mnoge univerze

6:47 AM Alex Writer 0 Comments

Mnoge univerze v Združenem kraljestvu so sestavljene iz "visokih šol", ki so specializirani za določene predmete. Čeprav vodenje univerze še vedno izvaja univerza, ima vsak kolegij veliko avtonomijo tako med seboj kot od univerze same. Živiš z drugimi na fakulteti, ješ z drugimi na fakulteti in običajno ostaneš na fakulteti ves čas študija.



Namesto da bi se odpravili na osrednji sprejemni oddelek univerze, kot je to storjeno v ZDA, bodisi greste neposredno na fakulteto pri predmetu, ki ga študirate, ali v primeru dodiplomskega študija greste skozi centraliziran sistem, ki vam omogoča, da obiskujete več fakultet hkrati. Ta sistem se imenuje UCAS. To pomeni, da morate pred prijavo vedeti, kaj želite študirati.

V ZDA nasprotno vstopate na večjo univerzo in med prvim letnikom ali več študirate različne discipline in posebnost prijavite šele ob koncu prvega letnika študija ali po možnosti celo v drugem letniku študija. Ameriške univerze imajo različne "šole" ali oddelke, kot je šola za umetnost in znanost, ki ponuja številne sorodne posebnosti. Toda tudi po končani ameriški univerzi vas vseeno pričakuje študij izven tega območja, imenovanega izbirni.


Zaradi tega lahko rečemo, da je glavni poudarek v visokem šolstvu v Združenih državah Amerike na širini pokritosti ali pridobivanju znanja iz več različnih predmetov. V Veliki Britaniji je poudarek bolj na globini, saj se izbrana tema zelo razume.

Domače naloge in ocene
Ker se ameriški sistem osredotoča na širino pokritosti, tečaji zahtevajo tedensko ali celo dvotedensko branje, pa tudi druge naloge, kot so majhni pisni projekti, osnovni raziskovalni članki in ustne predstavitve skozi celoten tečaj. V Veliki Britaniji je večina šol bolj usmerjena v predavanja in le občasno se opravijo naloge v semestru.

V nekaterih primerih dejanska naloga morda ni na voljo, namesto tega celotna ocena lahko temelji na enem zaključnem izpitu. V ZDA bo vaša ocena temeljila na rezultatih različnih nalog, končni izpit pa bo le odstotek vaše skupne ocene