Vzdelávací systém

6:52 AM Alex Writer 0 Comments

Vzdelávací systém Spojeného kráľovstva je možno jedným z najkonzervatívnejších na svete. Je to čiastočne kvôli jej veku - vznik prvých stredných škôl v krajine a Oxfordskej univerzity siaha až do 12. storočia. Od tej doby až do dnešného dňa disciplína a vysoká úroveň výučby zostávajú hlavnými charakteristickými znakmi britského vzdelávacieho systému. To však vôbec neznamená, že nepodlieha žiadnym zmenám. Naopak, anglický vzdelávací systém nielenže drží krok s dobou, ale aj často pred ním: snaha o dokonalosť a rešpektovanie tradícií tu dobre korešpondujú s najnovšími vzdelávacími programami a postupmi.





https://www.teacherspayteachers.com/Store/Martha-Simons
https://www.teacherspayteachers.com/Product/Custom-Writing-5786782
https://www.teacherspayteachers.com/Product/Essay-Writing-5786834

Predškolské vzdelávanie v Anglicku
Príprava na školu vo Veľkej Británii sa začína už v škôlke. Od 2 do 5 rokov sa deti učia čítať, písať a počítať. Akademické zaťaženie je malé, dôraz sa kladie na disciplínu a všeobecné vzdelávanie. Zároveň štát financuje iba 15 hodín vyučovacích hodín materských škôl týždenne, takže ak plánujete dať dieťaťu dlhšiu dobu, budete musieť platiť navyše z vlastného rozpočtu. Rodičia posielajú svoje deti do predškolských zariadení podľa vôle a povinná je iba školská úroveň - od 5 do 18 rokov.

Anglický stredný systém vzdelávania
Stredoškolské vzdelávanie v Anglicku zahŕňa štyri hlavné stupne (kľúčové stupne): základné od 5 do 7 rokov a od 7 do 11, stredné pre deti od 11 do 14 rokov a od 14 do 16. Súbor povinných predmetov (základné predmety) sa líši v závislosti od Vek. Na základnej škole sa deti učia angličtinu, matematiku, históriu, geografiu, hudbu, priemyselnú technológiu a umenie. Od 11 rokov patria medzi základné predmety angličtina, matematika a veda (základy chémie, biológie a fyziky). Študent si spolu so svojimi rodičmi vyberá ostatné predmety podľa svojich vlastných preferencií. Vo veku od 14 do 16 rokov sa školáci pripravujú na skúšku GCSE (všeobecné osvedčenie o stredoškolskom vzdelaní - osvedčenie o stredoškolskom vzdelaní).

V roku 2015 prešla anglická legislatíva o povinnom vzdelávaní zmenami: predtým bola obmedzená na vek 16 rokov. Dnešní študenti budú musieť stráviť ďalšie 2 roky v kanceláriách. Tí, ktorí plánujú začať čo najskôr, chodia na odborné vysoké školy. Po 2 rokoch štúdia dostanú GNVQ (vysvedčenie o strednom špeciálnom vzdelaní) alebo BTEC (diplom o strednom odbornom vzdelaní). Tí, ktorí majú záujem o ďalšie prijatie na univerzitu, zostávajú v škole v šiestej forme. Počas tohto obdobia - vo veku 16 až 18 rokov - sa študenti pripravujú na zvolené predmety na úrovni A.