Zgodovina

4:11 AM Alex Writer 0 Comments

Zgodovina izobraževanja v Rusiji vsebuje veliko zanimivih in celo šokantnih dejstev. Šole v Rusiji so začele množično ustvarjati po sprejetju krščanstva v Rusiji.
O tem se govori v zgodbi o preteklih letih, ki pripoveduje o dogodkih iz leta 988: "In (Vladimir) je postavil cerkev v imenu svetega Bazilija na hribu ... Poslal je, naj zbere otroke iz najboljših ljudi in jih pošlje na šolanje v knjige. Matere teh otrok so jokale po njih; kajti še niso bili uveljavljeni v veri in so jokali po njih kot po mrtvih. "

https://pdfs.netlify.com/1.pdf
https://pdfs.netlify.com/2.pdf
https://pdfs.netlify.com/3.pdf
https://pdfs.netlify.com/4.pdf
https://pdfs.netlify.com/5.pdf
https://pdfs.netlify.com/6.pdf

Usposabljanje so prejeli predstavniki duhovščine in mestne uprave. V prvih šolah so lahko študirali le fantje. In deklice so se začele učiti veliko kasneje, sprva le v samostanih.

Prve učitelje so imenovali pisarji. Učili so se po zgledu bizantinskih in bolgarskih šol. Vlogo učiteljev so imeli menihi. Kosi brezovega lubja so bili uporabljeni kot zvezki, pisala so bila ostra peresa. Šele v 15. stoletju je papir postal poceni in cenovno dostopen, od takrat pa so študenti začeli pisati s črnilom na papir.

Ruska abeceda se nenehno spreminja - od 863 do 1917. Veliko pisem je bilo preklicanih, druge so bile obnovljene in ponovno preklicane. Kar se tiče prvih učbenikov, so bile to liturgične knjige. Niso dajali ocen, namesto njih je prišlo do izpustov. Torej, najvišja kategorija je pomenila zelo dobre uspehe, srednja raven - uspehe "učenja povprečnih, odmerjenih, ne slabih". Najnižja kategorija je "nauk je šibek, gnusen, dolgočasen, brezupen, len." Šele v 19. stoletju so za oceno začeli uporabljati številke od 0 do 5. Zero je pomenilo, da študent sploh ne dela nič. Za dve ničli bi lahko označili lomljenje s palicami. Telesna kazen v šoli je bila ukinjena sredi 19. stoletja.

Pod Petrom I so se pojavile prve posebne šole za dekleta. In pod Katarino II - Izobraževalno društvo plemenitih deklet, znano kot Zavod Smolny. Usposabljali so guvernerje, gospodinje, varuške. Plemiči so se šolali ločeno, v zasebnih dijaških hišah.